HD-kuva ja surround-teatteriääni – onko sinulla valmiudet näihin?

Antennitalouksissa uuteen lähetystekniikka siirtyminen mahdollistaa teräväpiirtolähetykset ja monikanavaäänen eli surround-teatteriäänen. Suomessa antennijakelunpiirissä on lähes 1 250 000 kotitaloutta ja yli 600 000 vapaa-ajanasuntoa. Näistä vain puolella on liikenne- ja viestintäviraston mukaan valmiudet HD-kuvalle ja surround-äänelle. Uudistuksesta puhutaan paljon, mutta mistä loppupeleissä on kyse, mitä tulee ottaa huomioon ja miten ominaisuudet saadaan jo nyt käyttöön?

DVB-T2 lähetystekniikkaan siirtyminen

Uuteen lähetystekniikkaan siirtyminen piti tapahtua keväällä 2020, mutta tv-yhtiöt ovat ilmoittaneet siirtymän viivästyksestä. Tarkkaa tietoa, milloin siirtymä tapahtuu ei vielä ole, mutta uskomme muutokset tapahtuvan lähivuosina. Lähetystekniikan muutoksessa on kyse kansainvälisestä televisio-, lähetys- ja vastaanottoteknologian kehityksestä. Kehityksen myötä parempi kuvanlaatu ja ääni käyttää vähemmän signaalikapasiteettia kuin vanhalla tekniikalla lähetettäessä. Käytännössä televisiotoimintaan käytettäviä resursseja voidaan käyttää tehokkaammin uudella lähetystekniikalla.

Suomessa siirtymä koskee ainoastaan Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antenniverkkoa, koska tämä on ainut verkko, missä vanhaa tekniikkaa on vielä käytössä.  Lähetystekniikan muutokset tullessa antennitalouksissa tulee olla televisio tai digiboksi, joka tukee DVB-T2 lähetystekniikkaa sekä oikeanlainen antenni. Televisiokanavat tulevat vielä siirtymän jälkeen näkymään UHF-antennitaajuudella, mutta osa kanavista siirtyy DNA:n ylläpitämälle VHF-taajuusalueelle.

Onko laitteesi valmis uudistukseen?

Laitteiden yhteensopivuuden lähetystekniikan kanssa voi testata näppärästi kotona. Avaa telkkarisi ja katso näkyykö sinulla HD-/T2-kanavia. Kanavat saat viimeistään näkyviin tekemällä kanavalistan päivityksen. Päivityksen jälkeen, jos näet YLEN HD-kanavat kanavapaikoilla 21, 22 ja 25, sinulla on televisiossa tai digiboksissa vaadittava viritin. Jos televisiossasi ei näy yllämainittuja kanavapaikkoja laitteestasi puuttuu T2-viritin.

Useimmilla kuluttajilla on kynnys ostaa uusi televisio. Tähän vaikuttavat epävarmuus lähetystaajuuden siirtymäajankohdasta sekä varmuus kyvystä ostaa oikeanlainen televisio. Epävarmuus ostopäätöksestä on aika heittää romukoppaan, sillä laissa on määrättä myyjät kertomaan oikeanlaisesta tuotteesta.  Myyjillä on velvollisuus kertoa asiakkaan kysyessä niistä laitteista, joissa on lähetystekniikan vaatima T2-viritin.  Myyntitilanteessa, jos myyjä ei ole kertonut asiakkaalle, ettei televisio toimi uudistuksen jälkeen, voi asiakas palauttaa tuotteen myymälään.

Itseluottamusta kasvattaa myös, että tunnistat myymälässä yhteensopivat laitteet alla olevasta Antenna Ready HD- merkistä.

Antenna Ready HD- merkki kertoo laitteen olevan yhteensopiva.

Teräväpiirtokanavat kotiin VHF-antennilla

HD-kanavien määrä on jatkuvassa kasvussa ja jo nyt voidaan seurata antenniverkossa teräväpiirtona YLEN HD-kanavia ja TV5 HD-kanava. Teräväpiirtokanavien katsomiseen tarvitaan laite, joka tukee teräväpiirtoa sekä VHF-taajuusantenni. Kotitalouden toimiessa UHF-antenniverkossa, ensitöiksi tulee tarkistaa, toimiiko alueellasi DNA:n ylläpitämä VHF-antenniverkko kuuluvuuskartasta.  Kotitalouden sijaitessa kuuluvuusalueella suosittelemme ottamaan yhteyttä meihin tai lähimpään valtuutettuun antenniasennusliikkeeseen. Valtuutettu antenniasentaja tarkistaa mahdollisen kuuluvuusalueen ja asentaa sekä suuntaa antennin oikein.

Siirryttäessä uuteen lähetystekniikkaan signaalinvahvuuteen ei vaikuta kotitaloudessa olevat useammat antennit. VHF-taajuusantennin ja yhteensopivien laitteiden avulla teräväpiirtokanavat näkyvät talouksissa heti, koska DNA:n ylläpitämä antenniverkko käyttää jo nyt uutta lähetystekniikkaa.

Autamme mielellämme mieltä askarruttavissa kysymyksistä antenniasennuksesta ja uudesta lähetystekniikasta.  Meillä on vahva ammattitaito ja kokemus antenniasennuksista, antennihuollosta sekä kaikista niihin liittyvistä korjauksista.  Olemme SETI.n valtuuttama teleurakoitsija, DNA:n VHF Pro-antenniurakoitsija, Digita Pro-antenniurakoitsija, Satelliitti- ja antenniliitto SANT Ry:n jäsenliike sekä valtuutettu Canal Digital asentaja.

– Ari Aalto, antenniurakointi puh. 050 4366 441