Huomioi nämä seikat hankkiessasi tietokonetta opiskelukäyttöön (4 käytännön vinkkiä)

Tehokkaan tietokoneen tärkeys opiskelijan työvälineenä korostuu vuosi vuodelta. Etenkin kannettava tietokone toimii opiskelijan apuna lähes kaikessa oppimiseen liittyvässä: luentokäytöstä harjoitustehtävien tekoon ja aina lopulta lopputyön viimeistelemiseen. Ostaessasi kannettavaa tietokonetta opiskelutarkoitukseen, tulee sinun ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat: tietokoneen paino, tehokkuus, näytön koko ja eri koulujen sekä opintojen vaatimukset. Muistettavaa on paljon ja sen vuoksi kokosimme listan tärkeimmistä huomioista.

1. Käytettävyys ennen ulkonäköä

Ensimmäisenä täytyy muistaa, että kaikkea ei voi saada samaan pakettiin. Joistain ominaisuuksista tai ulkonäköseikoista kannattaa luopua sopivan paketin löytämiseksi. Yhtenä tärkeimpänä asiana opiskelijan kannettavassa tietokoneessa pidämme painoa. Tietokonetta käytetään pääsääntöisesti eniten luennoilla kirjoittamiseen ja internetin selailuun. Päivän aikana luokkahuoneesta toiseen liikkuminen vaatii myös tietokoneelta kestävyyttä, nopeaa käynnistymistä ja hiljaista käyttöääntä – varsinkin hiljaisuutta vaativilla luennoilla. Nämä saadaan, kun kiinnitetään huomiota siihen, että ison kiintolevyn sijasta tietokoneessa on tehokas SSD-levy. Keveyden, hiljaisuuden ja nopeuden lisäksi akunkeston rooli korostuu opiskelijan tarpeissa. Kursseilla ja luennoilla ravaava opiskelija ei voi luottaa sähkövirran saatavuuteen. Tämän vuoksi useiden tuntien akunkesto ei ole ollenkaan huono vaatimus tietokoneelta.

Kiinnitä huomiota näihin:

– Paino
– Käynnistyksen nopeus
– Akun kesto

2. Liittimet vaikuttavat käyttökokemukseen

Ostaessasi kannettavaa tietokonetta opiskelukäyttöön, kannattaa sinun myös pohtia tietokoneen näytön kokoa sekä tarvittavia liittimiä. Näytön koko ei ole täysin vapaavalintainen, vaan joissain tapauksissa sitä ohjaavat esimerkiksi koulujen vaatimustasot, sillä ylioppilaskirjoituksissa näytön koon on oltava alle 18 tuumaa. Näytön koon lisäksi erilaiset liittimet nousevat pohdiskelun aiheeksi. Opiskeluun liittyy olennaisena osana erilaisia ryhmätöitä ja esitelmiä, jolloin tietokone on liitettävä mitä erilaisimpiin näyttölaitteisiin. Tällöin jopa perinteisemmälle vga-liitännälle voi olla käyttöä. Eri kouluilla on myös liittimiin vaatimustasoja esim. yo-kirjoitusten osalta: sähköisissä yo-kirjoituksissa tietokoneessa tulee olla vähintään kaksi USB-liitintä ja Ethernet-liitin tai Ethernet-USB-sovitin.

Kiinnitä huomiota näihin:

– Eri koulujen ja alojen vaatimustasot tietokoneiden suhteen

3. Tietokoneen tulee toimia myös vapaa-aikana

Opiskelijan elämään kuuluu myös laaja multimedian käyttö – ja oikeastaan elämä opiskeluajan ulkopuolella. Kannettavan tietokoneen tuleekin usein pyörittää monien gigatavujen verran niin kuvia, ääntä, videota ja projekteja eriäisten tiedostojen tai striimauksen muodossa. Tämä vaatii tietokoneelta tehokkuutta. Tehokkuus nousee avainsanaksi, jos tietokoneella halutaan tehdä kuvan- tai videonkäsittelyä tai harrastaa pelaamista. Tällaiseen käyttöön tulisi varustautua vähintään i7-tason suorittimella sekä kahdeksan gigatavun keskusmuistilla, jotta käyttökokemus ei muistuta kuumassa tervassa tarpomista.
Kiinnitä huomiota näihin:

– Suorittimen teho
– Keskusmuistin koko

4. Koulujen ja oppilaitosten vaatimustasot

Tietokoneen hankintaan voi vaikuttaa koulujen ja oppilaitosten edellyttämät tekniset vaatimustasot. Näistä saat aina tarkempaa tietoa kouluilta, mutta me kokosimme alle yleisimmät vaatimustasot, jolla pääsee jo pitkälle tietokoneen hankinnassa.

  • Lukiolaisilla tulee sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa olla tietokone, joka on Abitti-/DigabiOS-yhteensopiva. Tämä tarkoittaa, että tietokoneen täytyy käynnistyä USB-tikun kautta Linux-käyttöjärjestelmälle
  • Vähintään kaksi, mielellään kolme USB-paikkaa
  • Langaton verkkoliitäntä (Wifi) ja Ethernet-liitin tai Ethernet-USB-sovitin
  • Prosessori: Intel i3 tai vastaava (suositus i5 tai vastaava)
  • Keskusmuisti: vähintään 4 Gt
  • Näytön resoluutio vähintään 1024×768. Näytön koko enintään 17”
  • Massamuisti: kapasiteetti 128 Gt tai suurempi (suositus SSD-levy)

Olemme koonneet verkkokauppaamme kattavan valikoiman opiskelijoille sopivia tietokoneita, eli klikkaa tästä verkkokauppaamme. Käy katsomassa olisiko siellä juuri sinun tarpeisiin sopivaa tietokonetta. 

Mikko Väisänen, toimitusjohtaja