Internet ja televisio toimivat myös mökillä

Kevät alkaa tehdä tuloaan ja mökkikausi lähestyy kohinalla. Hyvällä valmistelulla kesälomalla on kerrankin aikaa huokaista ja asettua mukavasti seuraamaan lempisarjoja ja uppoutumaan laatuelokuvien tunnelmiin. Oikeanlaisilla laitteilla ja ammattitaitoisella asennuksella televisio ja internet toimivat mökillä yhtä hyvin kuin kotonakin.

Kaiken takana on signaali

Tärisevä kuva ja katkonainen ääni – niistä on mökin televisio tyypillisesti tehty. Kuvanlaatuun ja ääneen pystyy onneksi vaikuttamaan tarkistamalla kaikkien laitteiden kunnon, signaalinlaadun ja maaston muutokset. Televisiosignaalin – ja siten myös kuvan ja äänen laadun – osalta antenni on koko järjestelmän kulmakivi. Kesämökillä huono television kuva ja ääni voivatkin johtua siitä, ettei antenni ole tarpeeksi tehokas, sijainti ei ole ihanteellinen, antenni on suunnattu väärin tai matkapuhelinverkot aiheuttavat häiriöitä. Antennin valintaan vaikuttavat etäisyys lähetinasemasta ja maasto, ja hyvällä antennilla ja tarvittaessa vahvistimella taataankin pätkimätön signaali.

Antenniverkossa on monta lenkkiä, jotka voivat olla syy huonoon kuvan- ja äänenlaatuun. Useissa kohteissa vika löytyy myös vanhettuneista ja huonoista johdoista sekä liitoksista. Kytkentöjä uusittaessa ammattilainen ottaa huomioon kaapeleiden suojauksen sekä sopivuuden erikohteisiin. Käytännön nyrkkisääntönä kaapeleiden osalta voi pitää, että mitä paksumpi kaapeli sitä parempi se on suurissa etäisyyksissä. Yleisesti käytetty paksuus asennuksissa kuitenkin on noin 7 mm. Täytyy muistaa, että kaapeleissa on eroja, eivätkä kaikki ole sopivia samaan tarkoitukseen. Epäröidessäsi ota yhteys lähimpään ammattilaiseen, joka opastaa sinua.

Kotona ja kesämökillä voi olla useampia katselu- tai kuuntelupisteitä, jolloin antennin lähettämä signaali pitää jakaa. Antennirasia jakaa signaalin televisiolle ja radiolle, mutta samalla se jo itsessään heikentää signaalin vahvuutta (toinen nyrkkisääntö: signaalin jakaminen heikentää aina signaalia). Samalla myös antennirasioiden liitoskohtien viat voivat olla syy huonolle kuuntelu- tai katselukokemukselle.

Kuten yllä olevasta käy ilmi, häiriöt kuvassa ja äänessä voivat johtua monesta eri seikasta ja toisaalta olla myös usean eri vian yhteissumma. Oli syy mikä tahansa, jokaiselle kesämökille on olemassa ratkaisu, jonka avulla televisio saadaan toimimaan yhtä hyvin kuin kotona – huonon signaalinlaadun kanssa ei siis tarvitse elää. Ongelmatilanteissa onkin suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta tilanne saadaan kartoitettua nopeasti. Näin säästytään turhilta hukkahankinnoilta ja hammastenkiristelyiltä.

Nettiyhteydelle käyttöä myös mökillä

Television lisäksi myös huoleton ja toimiva internetyhteys on monen haave kesämökille. Television ohella myös tämä on mahdollista pääsääntöisesti jokaiseen kohteeseen. Monissa kohteissa niin kotona kuin kesämökeillä internet toimii matkapuhelinverkon kautta mobiililaajakaistana. Miksei kuitenkaan kotoa mukaan otettu internet toimi kesämökillä?

Useimmiten kesämökkien sijainnit ovat haasteellisemmat verrattuna kaupunki- tai taajamaympäristöihin. Kesämökillä mobiililaajakaistan toimivuudessa korostuvat operaattoreiden verkon kantavuus sekä kesämökin ympärillä oleva maasto. Operaattoreiden kuuluvuuskarttoja tutkiessa voi selvittää, minkä operaattorin kuuluvuusalue on juuri sen oman tontin osalta vahvin ja hankkia kesämökille erillinen internetliittymä. Kuuluvuuskartat eivät aina kerro koko totuutta tai anna tarkkaa vastausta, tämän vuoksi suosittelemme paikan päällä tehtävää mittausta. Mittauksella selvitetään operaattoreiden matkapuhelinverkon signaalin vahvuutta. Tiedon avulla pystytään suoraan toteamaan, minkä operaattorin mobiililaajakaista on toimivin ratkaisua kesämökille.

Yhteistyöllä toimivat ratkaisut

Lähes kaikkiin kohteisiin on olemassa ratkaisu, jolla internet ja televisio saadaan toimimaan. Jotta hukkahankinnoilta ja vahingoilta säästyttäisiin, suosittelemme ottamaan asiantuntevaan ammattilaiseen yhteyttä jo suunnitteluvaiheessa. Me Neuvosilla teemme tarvittaessa kaikki toimenpiteet suunnittelusta asennukseen, huoltoon tai korjauksiin liittyen. Olen itse tehnyt antenniurakointia valtuutettuna asentajana jo useita vuosia ja muiden Neuvosten ammattilaisten ohella seuraan alaa aktiivisesti.

Meillä on aito halu auttaa asiakasta löytämään oikea ratkaisu. Katsotaan yhdessä, ovatko kesämökkisi tai kotisi televisio- ja mobiiliyhteydet riittävät, turvalliset sekä vastaavat tämän hetken vaatimuksia.

Ari Aalto, puh. 050 4366 441