Jopa 23 000 murtoa vuodessa – näin suojaudut murroilta

Tiesitkö, että pahimpana vuotena Suomessa tehtiin lähes 34 000 murtoa ?¹ Vaikka murtojen määrä on hiipunut vuoden 2014 murtoaaltojen “huippuvuodesta”, tulee tänäkin vuonna liian moni kokemaan murtovarkauden tuoman inhottavan tunteen.

Vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä tehtiin murtoja asuntoihin sekä liike- ja tuotantotiloihin 5800 kertaa, joista asuntomurtoja oli 907 ².
Jos murtojen määrä jatkuu loppuvuoden samansuuruisena, tekee se vuodessa kokonaismäärässä yli 23 000 murtoa. Vaikka luku on pienenemään päin, onhan se silti aika iso luku. Murtojen määrän lasku voi hyvinkin johtua osittain myös siitä, että turvallisuuteen suhtaudutaan eri tavalla kuin ennen. Joten onkin hyvä aika tarkistaa oman talon tai rakennuksen turvallisuustilanne.

Murtovaras voi iskeä myös päivällä

Kuinka murtoja sitten tehdään? Yleinen myytti ja jopa elokuvamaailman vahvistama stereotypia on, että murtovaras iskee yön selässä mustiin pukeutuneena. Näin ei kuitenkaan ole. Kokemuksemme ja yleisen näkemyksen mukaan murtoja tehdään yleisimmin päiväsaikaan hyvin minimaalisilla työkaluilla.

Vaikka murtoja tapahtuu paljon ulko-oven kautta piikillä, koukulla, vääntämällä tai avaimella, myös yleinen tapa murtautua rakennukseen on rikkomalla ikkuna hyödyntäen läheltä löytyvää irtaimistoa. Jälkimmäisissä tapauksissa todennäköisintä on, että murtovaras käyttää murtovälineenä uhrin takapihalta löytyvää omaisuutta.

Valvontakameroilla toimivat ratkaisut turvallisuuteen

Ulko-ovien takalukitukset ja varmuuslukot on hyvä olla, mikä lisää turvallisuutta ja hankaloittaa vorojen pääsyä ovien kautta. Olemme huomanneet, että kuitenkaan hyvä lukitus ei valitettavasti riitä. Jos pihalta lähtee tavaraa pitkäkyntisten mukaan tai murto tapahtuu ikkunan kautta, parhaimmatkaan lukot eivät estä näitä tapauksia.

Jos tihutöitä halutaan ehkäistä paremmin, suosittelemme miettimään valvontakamerajärjestelmää. Valvontakameroilla pystytään seuraamaan monipuolisesti kiinteistöllä ulkona ja sisätiloissa. Jo muutamalla hyvin asetetulla valvontakameralla saadaan kattava valvontapeitto toivotulle alueelle. Kameroista on pääasiassa kaksi tärkeää hyötyä.

Ensimmäinen hyöty on ennaltaehkäisevä vaikutus. Kameroiden näkyvä sijoittelu sekä kameroista informoivat kyltit ennaltaehkäisevät ja pitävät huolen, että murtosuunnitelmat jäävät vain suunnitelmatasolle. Pitkäkyntisillä on sen verran itsesuojeluvaistoa, etteivät halua ottaa riskiä ja jäädä tallenteelle. Jos vain murtovarkaat tietävät valvontakameroiden olemassaolosta, he yleensä unohtavat kyseisen kohteen. Tällä keinolla ehkäistään enemmän murtoja kuin hyvin toteutetuilla lukkojärjestelmillä

Toisena tärkeänä hyötynä on luonnollisesti tallenteen syntyminen. Jos ainoana turvallisuusratkaisuna on hyvin toteutetut lukot, todistusaineistoa harvemmin jää. Pystytään vain toteamaan, että murto on tapahtunut ja jos halutaan syylliset vastuuseen, ollaan silminnäkijöiden varassa. Nykyaikaiset valvontakamerat ovat tarkkalaatuisia, nauhoitus jopa 4K:n tarkkuudella. Tämän ansiosta valvontakameroilla saadaan tallennettua tarkkaan murtovarkaiden tuntomerkit, jonka jälkeen viranomaisten työ helpottuu ja nopeutuu huomattavasti.

Asiakkaallemme toteutettu valvontakameraratkaisu. Aluevalvonta on nyt turvallisissa käsissä.

Meillä tarjolla olevat Dahuan valvontakameroissa on myös mahdollisuus etävalvontaan. Jos toiveena on parantaa esimerkiksi harvemmin käytössä olevan kesämökin turvallisuutta, on tämä täydellinen ratkaisu. Voit seurata iOS tai Android-älypuhelimella kameran taltiointia missä vain ja milloin vain. Helppoa, vai mitä.

Jos haluat parantaa kotisi, loma-asuntosi tai yrityksesi kiinteistön turvallisuutta, voimme kertoa lisää valvontakameraratkaisuista.

Mikko Väisänen, toimitusjohtaja

Lähteet

1 https://www.stat.fi/til/rpk/2016/04/rpk_2016_04_2017-01-19_tau_001_fi.html

2 https://www.stat.fi/til/rpk/2018/01/rpk_2018_01_2018-06-14_tau_001_fi.html