Tietoturvasta on vain yksi osa tekniikkaa – ota henkilökohtainen tietoturvasi haltuun

Tietoturva puhuttaa paljon mediassa ja voimmekin viikoittain lukea erilaisista tietoturvamurroista niin maailmalla ja kuin täällä Suomessakin. Tietoturvauhkia ei pidä liioitella tai pelätä, mutta niiltä pitää osata suojautua. On myös hyvä tietää, mitä tietoturvalla tarkoitetaan ja miten siihen pystyy itse vaikuttamaan.

Internet kuuluu arkipäiväämme. Sen avulla hoidamme pankkiasiat, viranomaispalvelut, ajanvaraukset ja ostokset paikasta ja ajasta riippumatta. Internetin käyttö ei ole aina riskitöntä ja erilaiset uhat vaanivatkin netin käyttäjää. Osittain uhat ovat samoja kuin fyysisessä maailmassa, mutta toimintatavat poikkeavat. Ihmisjoukossa varas voi viedä lompakkosi, mutta internetissä rahaa voidaan siirtää tililtäsi, jos pankkitunnuksesi ovat päätyneet vääriin käsiin. Toisaalta, kotisi pihaan voi saapuu kutsumattomia vieraita, mutta valvontakamerat ja hälytysjärjestelmä estävät tai voivat ratkaista mahdollisen murron. Samaa tilannetta voi verrata myös tietotekniikkaan, sillä tietokoneeseesi on (toivottavasti) salasanasuojattu pääsy, joka pitää kutsumattoman käyttäjät poissa sekä virustorjuntaohjelma, joka estää virukset ja haittaohjelmat.

Yleisesti ottaen tietoturva on niitä toimintatapoja, joilla pyritään suojaamaan tärkeät tiedot ja materiaalit, kuten henkilöturvatunnus ja esimerkiksi kuvat lapsista.  Monesti yllätymme, että tietotekniikan tuoma suoja on itseasiassa vain yksi osa tietoturvaa ja loput meidän ihmisten käyttäytymistä internetissä ja fyysisessä maailmassa.

Sanotaankin, että heikoin kohta suojauksessa on näppäimistön ja tuolin välissä. Siksi tietoturvaan vaikuttavat eniten meidän käytättäjien toimintatavat ja teot kuten salasanat, huolellisuus tietotekniikan päivityksistä ja toimintamme sosiaalisessa mediassa ja epämääräisten viestin kanssa. Milloin viimeksi mietit henkilökohtaista tietoturvaasi? Oletko tehnyt jotain sellaista, joka voisi heikentää sitä?

Neljä muutosta hyvän henkilökohtaisen tietoturvan rakentamiselle

Sellaista tietotekniikkaa ei ole keksitty, joka suojaisi ihmistä internetissä, jos itse käyttäjä on huolimaton.
Omien tietojen suojaaminen ja turvallinen internet-käyttäytyminen on loppujen lopuksi hyvin pienistä asioista kiinni. Ota nämä neljä asiaa tarkasteluun omassa käyttäytymisessäsi ja rakenna vahvempi henkilökohtainen tietoturva.

1. Tee vahvoja salasanoja

Käytössäsi on useita palveluita, joihin tarvitset salasanan, joten houkutus on käyttää mahdollisimman yksinkertaista ja hyvin muistettavaa salasanaa.  Auts, väärin meni! Salasanat ovat tärkein keino pitää tietosi turvassa. Tulee muistaa, että salasanoja ei arvaa ihmiset vaan todella tehokkaat ohjelmistot ja algoritmit. Ohjelmistot tuntevat liudan yleisempiä salasanoja, pystyvät väsymättä arvaamaan lukemattomia vaihtoehtoja sekunnissa ja oppivat koko ajan uusia kikkoja, miten salasanasi voidaan murtaa.  Ensimmäinen vinkki on siis hyvän ja vahvan salasanan luominen.

  • Vahva salasana on 15-20 merkkiä pitkä ja se sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, erikoismerkkejä sekä numeroita.
  • Vaihda salasana säännöllisin väliajoin.
  • Opettele salasanat ulkoa tai laita ne hyvää talteen, esimerkiksi F-Secure tarjoaa salasanojen hallintaohjelmaa.

Tietoturvavinkki! Käytä salasanassa jotain itsellesi tärkeää lausetta esimerkiksi Tyttäreni syntymäpäivä on 15. toukokuuta 2015. Salasanana voit käyttää lauseesta lyhyempää muotoa Tso15/touko.15.

2. Käytä sähköpostia harkiten

Tiesitkö, että sähköpostin kautta leviää niin haittaohjelmia, roskapostia kuin huijausviestejä? Saadessasi uuden viestin sähköpostiin tarkista ennen avaamista keneltä viesti on, mieti onko avaaminen varmasti turvallista. Lähettäjän nimi on helppo väärentää sähköpostiin, mutta lähettäjän sähköpostiosoite kertoo monesti totuuden sähköpostista.  Sähköpostin mukana leviävät haittaohjelmat ovat usein liitetiedostoissa tai erilaisissa linkeissä sähköpostiviestin seassa.

Tietoturvavinkki! Liitetiedostojen tiedostopäätteen ollessa ovat .COM, .EXE, SHS, .PIF ja .VBS on syytä epäillä liitteen olevan haittaohjelma, jota ei tule avata.

3. Turvaa omat tietosi

Meillä kaikilla on erilaisia tiedostoja kuten valokuvia ja tekstitiedostoja sekä henkilötietoja, joita emme halua muiden ihmisten käsiin.  Tietokoneellasi olevat tiedot voivat olla vaarassa mm. silloin, kun joku ulkopuolinen käyttää konettasi, koneesi menee rikki, tietokone katoaa tai varastetaan, tai koneellasi on haitta- tai vakoiluohjelma.

Kolmas vinkkimme liittyy omien tietojesi turvaamiseen:

  • Päästä tietokonettasi käyttämään vain ne henkilöit keihin luotat.
  • Pidät tietotekniikan päivitykset ja virustorjunnan ajan tasalla.
  • Teet varmuuskopioita tärkeistä tiedostosta.

 4. Tunnista huijarit

Sähköpostiin saattaa kilahtaa viesti onnenpotkusta ja suuresta rahasummasta tai kirpputorin myyjä ei lähetäkään maksusta huolimatta tuotetta. Internetissä ei liiku vain mukavia ja rehellisiä tahoja, vaan siellä on myös liuta huijareita, jotka kalastelevat sopivia uhreja.

Huijareita on monenlaisia ja yleisesti ottaen kaikki mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei valitettavasti ole totta. Internet toimii myös äänitorvena ja useasti huonoista kokemuksista löytyy tietoja internetistä. Myös sosiaalinen media on täynnä valeprofiileja, joiden kanssa tulee olla varovainen.

Tietoturvavinkki! Tutustu tuntemattomien lähettäjien ja yllä mainittujen esimerkkien tapauksissa aina niin lähettäjän kuin myyjänkin tietoihin, ennen kuin klikkaat viestissä olevaa linkkiä, lähetät viestissä pyydettyjä tietoja tai teet ostopäätöstä. Luotettavat tahot eivät pyydä lähettämään salasanatietoja sähköpostitse, joten älä myöskään tee näin.

Tietoturva on loppujen lopuksi helppoa

Tietoturva ei ole vaikeata, on vain pidettävä muutama avainasia mielessä, jotta välttyy hankaluuksilta.
Kirkkaimpana avainasiana turvallisuuden takaamisessa on huolellisuus. Huolellisuus kantautuu salasanoihin, sähköpostiviesteihin kuin myös omaan käyttäytymiseen internetissä. Toisena seikkana on tietotekniikan ylläpitäminen kuten päivitykset ja hyvä virustorjuntaohjelma.

Turvaako tietokoneesi sinua tarpeeksi?  Ota yhteyttä niin laitetaan sinun tietoturvasi kuntoon.

Mikko Väisänen, toimitusjohtaja