Valvontakamera ei ole vain varkaita varten – lue viisi luovaa käyttötarkoitusta

Neuvosen niksipirkasta päivää! Valvontakameran päätarkoitus on valvoa koteja ja yritysten tiloja ei-toivotuilta vierailuilta. Tämähän ei varmastikaan tule kenellekään yllätyksenä. Murtovarkauksien valvomisen lisäksi valvontakameroille pystyy keksimään muitakin käyttötarkoituksia. Valvontakameroiden lisääntynyt määrä on saanut nokkelimmat käyttäjät keksimään mitä erilaisimpia tapoja käyttää kameroita.

Jos jaksaa nähdä pientä vaivaa, saa valvontakameroita hyödynnettyä eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi kameran etäohjaus ja live streaming antaa mahdollisuuden käyttää kameroita hyödyllisissä ja hauskoissa tapauksissa. Entä kannattaako tämä vaivannäkö? Kerromme tässä viisi kekseliästä tapaa hyödyntää valvontakameroita, jonka jälkeen voit päättää itse.

1.   Lapsen tai lemmikin seuranta kotona

Onko vauvanne nukkumassa vai hereillä? Mahtaakohan hänellä olla jo nälkä tai vaipanvaihtoaika? Entä mitä pikku-Petteri puuhaa kotona, kun vanhemmat ovat poissa? Onko Elmeri-kissa tekemässä pahojaan, kun omistajat ovat töissä?

Muun muassa Dahuan valvontakameroilla on mahdollista lähettää live stream -videokuvaa. Saat kuvan suoraan kännykkään tai tablettiisi, jolloin etäisyydellä ei ole väliä. Lemmikkiä voi seurata mistä tahansa – vaikkapa työpaikalta. Tämä on myös kätevä tapa valvoa vauvaa, kun olet itse tekemässä muuta toisessa huoneessa.

Myös työpäivän aikana voi katsoa mitä kotona olevalle lapselle kuuluu. Tai kun ikävä iskee, voi lemmikin päivätouhuja seurata työpaikalta käsin.

2. Yhdistä valvontakamera ja liikkeentunnistin

Jos eläimet tekevät pahojaan puutarhassa, tähänkin on ratkaisu. Liikkeentunnistuksella ja kaiuttimella varustetun kameran avulla voidaan antaa automaattisesti äänimerkki eläinten säikyttämiseksi. Ole kuitenkin tämän ominaisuuden kanssa varovainen, sillä naapurit eivät välttämättä arvosta hienoa järjestelmäänne, jos äänimerkkejä tulee joka yö. (Tähän kohtaan asetamme vastuunvapauslausekkeen naapurisotien tantereilta)

Äänimerkin sijasta voidaan liikkeentunnistus yhdistää myös pihavaloihin. Ne voivat syttyä kellonajan mukaan, pimeän laskeutuessa tai oikealla alueella liikettä havaitessaan. Apua kulkemiseen synkässä syksyssä!

Rehellisyyden nimissä tunnustamme, että tällainen liiketunnistus on hieman vaikeampi toteuttaa. Valvontakamera tarvitsee kaverikseen ulkoisen järjestelmän, joka havaitsee liikkeen ja suorittaa toivotun toimenpiteen. Jos insinööriveri virtaa suonissa tai sinussa asustaa pieni Puuha-Pete, niin tämä on kuitenkin toteutettavissa. Tarvittaessa asennuspalvelumme kaverit auttavat tässäkin asiassa.

3. Seuraa työmaata etänä

Säästä matkustuskustannuksissa. Yritykset, joilla työmaat vaihtelevat projektikohtaisesti, voivat näppärästi seurata etenemistä työmaalla pääkonttorilta käsin. Live streamauksella pystytte seuraamaan vaikka päivittäin missä vaiheessa työ etenee minäkin päivänä. Enää ei tarvitse kuluttaa aikaa matkustelemalla työmaalle edestakaisin eikä tarvitse häiritä ahkerasti työtä tekeviä soittelemalla ja kysymällä kuinka työt sujuu.

4. Seuraa kotiasi lomalla

Käsi pystyyn, jotka miettivät lomalla, että tuliko hella sammutettua, jäikö jääkaapin ovi auki tai tuliko ulko-ovi suljettua.

Jotta loma ei mene stressatessa näitä asioita, valvontakamera voi antaa mielenrauhan. Avaa kännykkäsi matkan päällä ja katso onko kotona kaikki kunnossa. Voit tarkistaa, että kaikki laitteet on suljettu ja ovet suljettu. Bon voyage ja hyvää lomaa!

5. Riistakameraksi metsään

Näit yöllä karhun takapihan metsän laidalla, mutta naapuri ei usko sinua. Harmittava juttu, mutta näytetäänpä tuolle epäluuloiselle äijänkäppyrälle.

Valvontakamerat toimivat helposti myös riistakameroina. Aseta kamera puun runkoon tai muuhun sopivaan paikkaan. Kun metsän asukit kulkevat kameran edestä, voidaan naapurille näyttää kännykän ruudusta videotallenne, jossa eläin tepastelee.

Koko yön tallenteen läpikäyminen on työlästä ja aikaavievää. Onneksi tähän on tietyissä kameramalleissa ratkaisuna liikkeestä aktivoituva nauhoitus, joka tallentaa vain yön parhaat luontopätkät.

Yhdellä laitteella monta käyttötarkoitusta

Tässä kirjoituksessa listasimme muutaman tavan hyödyntää valvontakameroita. Onko sinulla tiedossa muita hyödyllisiä tai hauskoja tapoja käyttää kameroita? Haluamme ehdottomasti kuulla niistä, joten kommentoi alle.

Lopuksi on hyvä mainita, että valvontakameroita käytettäessä on hyvä pitää mielessä lain määrittelemät rajat siitä mitä kaikkea saa kuvata, sillä et varmasti halua eksyä lain väärälle puolelle. Salakatseluun ja -kuunteluun sekä kameravalvontaan liittyvä lainsäädäntö määrittelee sallitut toimenpiteet ja toiminnot. Mutta ei hätää, me Neuvosilla autamme myös lakiviidakossa tarpomisessa, jotta saat valvontakameroista kaiken hyödyn irti.

Mikko Väisänen, toimitusjohtaja